PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
  • Neredeyim :

Stajlar ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1- STAJ NE DEMEKTİR?

-Yükseköğretim kurumlarında verilen ve programa özgü olarak belirlenmiş teorik ve uygulamalı dersler dışında, öğrencilerin öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörü tanımaları, iş hayatına uyumları, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmeleri amacıyla işletmede yaptıkları mesleki çalışmayı ifade etmektedir.

 

2- STAJ BAŞVURUSU NASIL YAPILMAKTADIR?

-Staj başvuruları Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi “Kariyer Kapısı” platformunun “https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr” internet adresi üzerinden yapılmaktadır.

 

3- KARİYER KAPISI NEDİR?

-Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı tarafından, kamu istihdamında liyakat ve yetkinliğin artırılması, stajyer, yarı zamanlı ve tam zamanlı iş ilanlarının kamuoyu ile daha etkin ve şeffaf bir şekilde paylaşılmasına yönelik e-Devlet entegrasyonu ile geliştirilen çevrim içi platformu ifade etmektedir.

 

4- BAKANLIĞINIZDA SADECE YÜKSEKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ Mİ STAJ YAPABİLMEKTEDİRLER?

-Evet. Staj yapacak öğrencinin, staja başlayacağı tarihte yükseköğretim öğrencisi olması gerekmektedir.

 

5- STAJ TEKLİFİ ALDIM, ANCAK TARİHLER BANA UYGUN DEĞİL. STAJ TARİHLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN MÜ?

-Staj tarihlerinin değiştirilmesi mümkün olmamaktadır.

6- STAJ TEKLİFİ ALDIM, ANCAK STAJ YERİ BANA UYGUN DEĞİL. STAJ YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN MÜ?

-Staj yerinin değiştirilmesi mümkün olamamaktadır.

 

7- “İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI SİGORTASI BELGESİ” OLMADAN STAJ YAPABİLİR MİYİM? 

-Bu belge olmadan staja başlamanız mümkün olmamaktadır.

 

 8- OKULUM, STAJ SÜRESİNCE ZORUNLU OLAN “İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI SİGORTASI” PRİMLERİNİ ÖDEMEYECEĞİNİ SÖYLÜYOR. BU DURUMDA NE YAPMALIYIM?

-Stajyer öğrencilerin sigortaları 5510 Sayılı Kanun gereği yalnızca okulları tarafından yapılmaktadır. Okulunuza bu konuyu hatırlatmanız yerinde olacaktır. Takibini sizin yapmanız gerekmektedir.

 

 9- BAŞVURU YAPARKEN MEZUN DEĞİLDİM. ANCAK, ŞU AN MEZUN OLDUM YA DA TEKLİF EDİLEN STAJ DÖNEMİNDE MEZUN OLACAĞIM. YİNE DE STAJ YAPABİLİR MİYİM? 

-Staj için gerekli olan “iş kazası ve meslek hastalığı sigortası” öğrencinin okulu tarafından yaptırılmaktadır. Mezun olan öğrencilerin okulları ile ilişiği kesildiğinden staj yapma imkânı bulunmamaktadır. Staj sırasında öğrenciliğin devam etmesi gerekmektedir.

 

10- STAJ TEKLİFİNİ ONAYLADIM, BAŞKA BİRŞEY YAPMAM GEREKİYOR MU? 

-Okulunuz ile iletişim halinde olup, “iş kazası ve meslek hastalığı sigortası”na ait işlemleri takip etmeniz gerekmektedir.

 

11- STAJ TEKLİFİNİ KABUL ETTİM. HANGİ BELGELERİ NE ZAMAN TESLİM ETMEM GEREKİYOR? 

-Staj başlama tarihinde, okulunuzca “iş kazası ve meslek hastalığı sigortası” yaptırıldığını gösteren belgeyi teslim etmeniz yeterlidir.

 

12- STAJ SÜRESİNCE KONAKLAMA, YEMEK VE ULAŞIM İMKÂNI VAR MI? 

-Staj süresince imkânlar dâhilinde personel servisinden ücretsiz, yemekhane hizmetinden ücretli olarak yararlanılması mümkün bulunmaktadır. Konaklama imkânı bulunmamaktadır.

 

13- STAJ YAPACAĞIM BİRİMLE NASIL İLETİŞİME GEÇEBİLİRİM?

-Bakanlığımız internet sayfasında yer alan “Bakanlığımız→Birimlerimiz” sekmesinden, birimlerin iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

 

14- STAJ YAPACAĞIM YER BANA UZAK, SERVİS İMKÂNI VAR MI? 

-Staj yapılacak Bakanlığımız merkez birimlerinin personel servisi varsa bu imkândan yararlanabilirsiniz. İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri için ya da farklı iki şehir için ise servis imkânı bulunmamaktadır.

 

15- STAJLAR YÜZ YÜZE Mİ YAPILACAK? 

-Stajlar yüz yüze yapılacaktır. Ancak staj yapacağınız birim tarafından farklı yöntemler belirlenebilir.

 

16- STAJ SONUNDA ÜCRET ÖDEMESİ YAPILACAK MI? 

- “Staj Seferberliği Programı” kapsamında staj yapan stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 25 inci maddesi gereğince staj bitiminden sonra staj yapılan iş günü bazında, hafta sonları dahil (resmî bayram ve tatiller hariç) ücret ödemesi yapılacaktır.

 

17- STAJ ÜCRETİ BANKA HESABIMA NE ZAMAN YATIRILMAKTADIR?

-Stajyerlerin ücretleri, staj yaptıkları birim bütçesinden staj bitimini müteakip en geç on (10) iş günü içerisinde ödenir.

18- STAJ YAPARKEN UYMAM GEREKEN KIYAFET ZORUNLULUĞU VAR MI? 

-Kıyafet konusunda staj yapacağınız birimin belirleyeceği şekilde davranmanız gerekmektedir. Ancak, genellikle “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik” hükümleri uygulanmaktadır.

 

19- HANGİ SAATLERDE STAJA GİDİP GELECEĞİM?

- Bakanlık merkez ve taşra birimleriile bağlı ve ilgili kuruluşlarında, hafta içi çalışma saatleri içerisinde staj yapılacaktır.

 

20-STAJA KATILAMAYACAK OLMAM DURUMUNDA SÜRECİMİ İPTAL EDEBİLİR MİYİM?

-Evet. Size gelen staj tekliflerini kabul etmeyerek sürecinizi sonlandırabilirsiniz. Staj teklifini kabul ettikten sonra başvurunuzu iptal etmek isterseniz kabul aldığınız kuruma mazeretinizi beyan ederek sürecinizin sonlandırılmasını talep edebilirsiniz.

 

21-STAJA BAŞLADIKTAN SONRA İPTAL EDEBİLİR MİYİM?

-Evet. Staj yaptığınız kuruma mazeretinizi bildiren yazılı bir dilekçe ile başvurarak ya da e-mail göndererek stajınızı iptal edebilirsiniz.

 

22-STAJ BİTİMİNDE BELGE VERİLMEKTE MİDİR?

-Evet. Stajını başarıyla tamamlayan öğrenciye, Stajyer Değerleme Formu dikkate alınarak Kariyer Kapısı platformu üzerinden Staj Belgesi verilmektedir.

 

23- STAJ DEĞERLEME FORMU NEDİR?

-Staj Değerleme Formu, staj süresinin bitiminde stajyer hakkında çalıştığı birim tarafından doldurulan ve stajyerin iş yerindeki çalışmasını, tutum ve davranışlarını değerlendiren formdur.

 

24- OKULUM TARAFINDAN ONAYLANMASI İSTENİLEN BELGELERİ NEREYE İMZALATABİLİRİM?

-Okulunuz tarafından istenen ıslak imzalı belgeleri, staj yapacağınız birime imzalatmanız gerekmektedir.

e-posta: stajseferbirliği@ktb.gov.tr